Brak, sklapanje braka, razvod, porodični odnosi, bračni odnosi, roditelji i deca, nasilje u porodici, nasleđivanje, naslednici, testament
od VanjaPPP » Sre Nov 09, 2011 6:20 pm
Interesuje me da li je muž u zakonskoj obavezi da daje novac supruzi za kućne troškove.
U braku smo 15 meseci i imamo sedmomesečnu bebu. Ja trenutno nisam u radnom odnosu i primam novčanu nadoknadu sa biroa. Muž odbija da mi daje novac kad mu tražim za kupovinu hrane i kućnih potrpština. Kaže da nije u zakonskoj obavezi. Molim vas, odgovorite mi da li je to istina.
Unapred hvala.
-
VanjaPPP
-
- Pridružio se: Sre Nov 09, 2011 6:18 pm
od Nesic Goran » Sre Nov 09, 2011 6:39 pm
Naravno da imate pravo na izdrzavanje, pobogu!
Porodicni zakon:
Ko ima pravo na izdržavanje
Član 151
(1) Supružnik koji nema dovoljno sredstava za izdržavanje, a nesposoban je za rad ili je nezaposlen, ima pravo na izdržavanje od drugog supružnika srazmerno njegovim mogućnostima.
Cak i vanbracni partneri imaju pravo na izdrzavanje, pa kako ne bi bracni.
-
Nesic Goran
-
- Pridružio se: Sre Nov 09, 2011 5:55 pm
od Ivana1980 » Sre Nov 09, 2011 6:44 pm
Gorane, za vanbrance partnere mislim da je to mrtvo slovo na papiru, tj. ako sami postuju tu zakonsku odredbu, onda dobro, ali ako ne postuju, pa jedan od njih podnese tuzbu, mislim da bi samim tim automatski prestala vanbracna zajednica, pa i pravo na izdrzavanje.

-
Ivana1980
-
- Pridružio se: Sre Nov 09, 2011 5:50 pm
od Sasa Vrbas » Pet Mar 02, 2012 5:58 pm
Vase pravo mozete traziti tuzbom za supruzansko izdrzavanje, stim sto je uslov da bi ste uspeli u sporu sledeci:da to ne bi predstavljalo nepravdu po surpuznika-davaoca izdrzavanja, da je brak trajao odredjeno vreme(zakon kaze ne krace od 5 godina ali tu okolnost sud ceni u svakom predmetu posebno) I zatim da nemate sredstava za sopstveno izdrzavanje I da ste nezaposleni I nesposobni za rad.Cinjenica da ste nezaposleni I da nemate sredstava za rad a sposobni ste za rad ili bilo kakakav oblik privredjivanja znaci u mnogome da je vas tuzbeni zahtev neosnovan(ako imate imalo preostale radne sposobnosti znaci da mozete da radite a onda bi utvrdjivanje izdrzavanja na teret supruga bilo ocigledna nepravda prema njemu).Sto znaci sledece:ako ste nezaposlena a sposobna za bilo kakav rad ili imate sredstva iz kojih biste mogli steci sredstva za zivot (npr kirija od stana, kuce, lokala koji posedujete, njiva I sl)onda tesko da cete uspeti u sporu jer ovi uslovi moraju biti kumulativno ispunjeni.Takodje ova tuzba u praksi sa sobom nosi I tuzbu za razvod braka.
S posotanjem,
-
Sasa Vrbas
-
- Pridružio se: Pet Mar 02, 2012 12:11 pm
Povratak na Porodično i nasledno pravo